Tipy na rychlé a zdravé snídaně, které vás nadchnou

Zdravé snídaně
Foto: Envato Elements

Zdravé snídaně jsou základ dne. Podle Světové zdravotnické organizace by měla tvořit 20–25 % našeho denního energetického příjmu. Pro organismus je velmi důležitá – a to nejen ve chvíli, kdy vstáváme, ale i po zbytek dne. Přesto že ji každý druhý vynechává, vyhýbat bychom se jí neměli. V článku se můžete inspirovat několika lahodnými recepty, které vám mohou zpříjemnit začátek dne. 

Dýňové palačinky s čokoládou 

Ingredience:

  • 1¼ hrnku hladké mouky nebo bezlepkové mouky 
  • 2½ lžíce erythritolu 
  • 2 lžičky prášku do pečiva 
  • ½ lžičky jedlé sody 
  • ½ lžičky soli 
  • 2 šálky mléka 
  • 2 vejce 
  • 2 lžíce másla 
  • 1 lžíce citrónové šťávy 
  • 1 šálek dýňového pyré 
  • ¼ šálku čokoládových pecek 
  • Kokosový olej 

Postup:  

Nejprve si smícháme mouku, sladidlo, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Poté vmícháme vejce, mléko, rozpuštěné máslo a citronovou šťávu. Nyní přidáme dýňové pyré a čokoládové pecky. Dobře promícháme a necháme 10 minut odpočívat. Rozehřejeme si pánev, nastříkáme na ni trochu kokosového oleje a můžeme opékat. 

Pikantní toast s cottage sýrem a rajčaty 

Ingredience: 

  • Toastový chléb 
  • Cottage sýr 
  • Avokádo  
  • Rajčata  
  • Čerstvá bazalka 

Postup: 

Nejdříve si opečeme chleba v topinkovači nebo na nepřilnavé pánvi. Cottage rozmixujeme a natřeme jím chléb. Avokádo a rajčata nakrájíme na plátky, posolíme a položíme na chléb. Nakonec posypeme čerstvou bazalkou. 

Ovesná kaše s křupavými jablky a banánem 

Ingredience: 

  • 1 šálek ovesných vloček 
  • ½ šálku mandlového mléka 
  • ½ lžičky vanilkového extraktu 
  • 1 lžíce javorového sirupu 
  • ¼ jablka nakrájeného na tenké plátky 
  • ½ nakrájeného banánu 
  • 1 lžíce mandlového másla 
  • Kokosový olej 
  • Hnědý cukr 
  • Skořice 
  • Dýňová semínka na ozdobu 

Postup:  

Do menšího hrnce dáme ovesné vločky a přilejeme mandlové mléko. Přidáme javorový sirup a vanilkový extrakt. Vaříme při střední teplotě a necháme vločky nasát mléko. Mezitím si nakrájíme banán a jablko a v míse je smícháme s cukrem a skořicí. Na nepřilnavé pánvi na kokosovém oleji je do zlatova opečeme. Nakonec už můžeme servírovat. V misce na ovesnou kaši položíme vrstvu jablek a banánu, pokapeme mandlovým máslem a posypeme dýňovými semínky.  

Užijte si tyto zdravé snídaně jako z hotelu, ale v pohodlí vašeho domova. Přejeme vám dobrou chuť! 

Reklama
Reklama