Brokolice: Zelenina pro doplnění živin a posílení nervů

Brokolice
Foto: Envato Elements

Brokolice je zelenina, která se postupně stává stále oblíbenější součástí jídelníčku mnoha lidí. Sytě zelené růžičky nejenže skvěle vypadají, ale také vynikají svou chutí a bohatstvím na cenné živiny. V tomto článku se dozvíte, proč by měla být brokolice nedílnou součástí vaší stravy, jaké zdravotní přínosy nabízí, a jak ji nejlépe připravit. Odhalíme také její historické kořeny a poradíme, jak ji zařadit do každodenního jídelníčku. Objevte všechny tajemství této zelené superpotraviny, které posiluje imunitu a snižuje riziko civilizačních chorob.

Reklama

Historie brokolice: Z Itálie až k nám

Ve stejné čeledi brukvovitých se nachází kromě brokolice taktéž květák, kapusta, růžičková kapusta, kedluben nebo hlávkové zelí. Všechny zmíněné kultivary vychází z brukve zelné, jejíž pěstování je známé tisíce let. Samotná brokolice pochází z oblasti východního Středomoří a ve středověku se rozšířila z Itálie do celé Evropy. U nás získala na popularitě až v posledních třiceti letech, kdy se začala objevovat v televizních pořadech o vaření, a hlavně na pultech běžných obchodů. Z brokolice se v gastronomii používají růžičky ale zpracovat se může také košťál. V současnosti jsou oblíbená i její semínka pro pěstování výživných klíčků.

Sytě zelené růžičky jsou ozdobou zeleninových salátů i skvělým doplňkem do polévek. Ještě lépe chutná brokolice zapečená s aromatickým sýrem nebo v kombinaci s bešamelem. Řadí se mezi zdravé přílohy, které mohou nahradit tradiční brambory nebo rýži.

Pokladnice cenných živin

Syrová brokolice se objevuje na talířích zřídkakdy, ale výborně se hodí jako přídavek do zeleninového salátu nebo jako obloha. Už dvě menší růžice doplní potřebné živiny, protože tato zelenina obsahuje vitamíny C, A, K a skupiny B, zejména kyselinu listovou, dále minerály, jako jsou vápník, draslík, fosfor či selen. Céčka má dokonce dvakrát více než pomeranče, které se radí konzumovat pro posílení imunity v době chřipkové sezóny. V růžičkách se skrývají ještě další bioaktivní látky a sloučeniny, jako jsou glukorafaniny, a antioxidanty, zejména lutein a zeaxantin, nechybí ani důležitá vláknina.

Přínosy brokolice pro nervy a psychickou pohodu

Pravidelná konzumace brokolice přispívá i k posílení nervové soustavy a mozkových funkcí, snižuje riziko rozvoje zánětlivých a civilizačních onemocnění. Často se hovoří o protirakovinných účincích této zeleniny, protože je zdrojem účinných flavonoidů a fytonutrientů. Několik růžiček denně pomůže doplnit kyselinu listovou, což je důležité v době těhotenství pro správný vývoj plodu, ale rovněž při velké psychické zátěži. Kyselina listová totiž napomáhá k produkci serotoninu, hormonu, jehož nedostatek vede k depresím a k potížím s pamětí. Brokolice působí močopudně, proto ji jistě ocení lidé, kterým otékají nohy a pomůže i ženám v době menstruace.

Reklama

Reklama

Zdroj: www.vegmania.cz/vegpedie/brokolice/

Sdílet článek:
Reklama
Zavřít reklamu